Restauratie

  Restauratie emaille

   

  Restauratie van geëmailleerde objecten, panelen of sieraden.

   

  In mijn atelier werk ik aan objecten die variëren van zeldzaam, uniek en waardevol tot objecten met alleen sentimentele waarde, met als doel ze te preserveren voor de toekomst.

  De vraag of een object te repareren is en op welke manier dat moet gebeuren kan eigenlijk pas beantwoordt worden als dat object door mij gezien en onderzocht is.

  Soms is opnieuw emailleren mogelijk (meestal bij sieraden). Dan wordt de oude emaille verwijderd en het sieraad opnieuw geëmailleerd. De conditie van het sieraad moet dit wel toelaten. Zie voorbeelden bij foto’s. (gouden armband en zilveren broche)

  Sieraden met diamanten.

  Omdat breuk of verkleuring altijd mogelijk is bij het meermaals verhitten in de oven tijdens het emailleerproces adviseer ik grote diamanten te lichten en na het emailleren opnieuw te zetten.

  Kleine briljantjes , zoals in de sluiting van de gerestaureerde armband, kunnen goed afgedekt worden. 

  Soms is het niet mogelijk om met echte emaille te restaureren. Dan moet er gewerkt worden met andere materialen. Ik gebruik hoogwaardige kunstharsen die zijn ontwikkeld en getest voor de restauratie van glas. Het materiaal is stabiel en omkeerbaar.
  Zie voorbeeld emaille paneel met herders.

   

  Werkzaamheden bij restauratie

   

  Onderzoek object.

  Schoonmaken object

  Verwijderen eventuele oude restauraties

  Eventueel herstellen ondergrond

  Aanvullen van ontbrekende delen (colorfill)

  consolideren van gebarsten plekken

  Retouche

  Aanvullen ontbrekende gouden paillons

  vergulding